اخبار و تازه ها چهار شنبه 13 اسفند 1399 ساعت 12:51

بازدید گروه اساتید تغذیه و صنایع غذایی از پژوهشگاههای بیو تکنولوزی وزارت جهاد و کشاورزی

یک بام و دوهوا نمیشود اگر محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی شده برای سلامت مضر است چرا این محصولات به کشور وارد میشود و اگر سالم و بدون مشکل است چرا پژوهشگاههای داخلی کشور که سرمایه گذاری هنگفتی برای ایجاد آنها انجام شده و محققین ایرانی و تحصیلکرده در آن بکار مشغولند اجازه تولید ندارند .

یک بام و دوهوا نمیشود
اگر محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی شده برای سلامت مضر است چرا این محصولات به کشور وارد میشود و اگر سالم و بدون مشکل است  چرا پژوهشگاههای داخلی کشور که سرمایه گذاری هنگفتی برای ایجاد آنها انجام شده و محققین ایرانی  و تحصیلکرده در آن بکار مشغولند  اجازه تولید ندارند .
مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که منشا آن را نمی دانند عده ای با این نام غریبی میکنند و تنها نام غیر دوست داشتنی تراریخته آنها را به این نتیجه غیر قابل تغییر میرساند که این غذا ها  خطرناک است . بین محققین این رشته در سازمانهای متفاوت وفاقی وجود ندارد و بلاخره کسی بفکر سردر گمی مصرف کنندگان نیست.
عده ای که طرفدار محیط زیست هستند میگویند ما گیاهان را بکر و سالم و بدون مصرف سم و کود میخواهیم گیاه باید از خاک سالم بروید و اسمش را گذاشته اند ارگانیک ،خیلی عالی است ،  کسی با گیاهان بکرمانند انجیر استهبان که بدور از کود مصنوعی و سم رشد میکند مخالف نیست ولی اگر کمی از بالا به کل  جهان نگاه کنیم غذا برای 7 میلیارد نفری که تا چند دهه دیگر به 9 میلیارد میرسد چگونه تهیه شود  حتما طرفداران روش ارگانیک که به دشواری داشتن خاک بکر و سالم ،آب سالم ، هوای سالم آگاهند میدانند که ما نمیتوانیم بخاطر آرزوهای خوبمان به امید غذای ارگانیک  دست روی دست بگذاریم و از فن آوریهای جدید غافل شویم چون گرسنگی انسانها خیلی دردناک است و عواقب سنگینی دارد. 
 
رییس انجمن غذا و تغذیه حامی سلامت ایران اظهار داشت:  همه ما   در بحث غذا که سلامتمان وابسته به آن است در فراورده  تراریخته اسیرشک و دودلی چه چیز را باور کنم  چه چیز را باور نکنم شده ایم   در حالی که سازمان جهانی بهداشت بار ها تاکید کرده که تاکنون هیچ خبر موثقی در زمینه مضر بودن این محصولات از کشور های زیادی که مصرف کننده محصولات کشاورزی تراریخته هستند دریافت نکرده است  و تاکید وتوصیه میکند که کمیته های تخصصی متشکل از خبرگان رشته فن آوریهای زیستی و با دقت کامل روند و شیوه های کار تولید و واردات این محصولات  را زیر نظر داشته باشند و بهمین منظور  آیین نامه ها و دستورالعمل ها ی بسیار سختگیرانه ای را تدوین و به کشور ها ابلاغ کرده است . کمیته های نظارتی باید روند پروسه های تولید واردات و چگونگی آنرا رصد کنند و مستند سازی کنند . و حرف آخر این سازمان اینست مصرف کننده باید وقتی غذایی را میخرد روی آن نوشته باشد که آیا این غذا تراریخته است یا خیر و این حق مصرف کننده است که دانسته انتخاب کند. با وجود این کشور هایی هستند که محدودیتهایی برای 

واردات  غذا های تراریخته جاری کرده اند.

 
 
دکتر ربابه شیخ الاسلام که به همراه جمعی از اعضای انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت و اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی همزمان با هفته پژوهش و در روز درهای باز پژوهشگاه در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی حضور یافته بود در خصوص هدف این بازدید به روابط  عمومی پژوهشگاه گفت:
تلاش من این بوده که با این بازدید حداقل بعضی اعضای هیات علمی دانشگاه ها که از رشته تغذیه و صنایع غذایی هستند با تراریخته بیشتر آشنا شوند و عملیات تولید و کنترل این محصولات را از نزدیک ببینند تا بتوانند از چگونگی روند تولید و مشکلات و تلاشهای  پژوهشگران  و ارتباطات بین المللی آنها با سایر پژوهشگاههای در کشور های دیگر مطلع باشند و بتوانند قضاوتی منصفانه بر اساس دریافت اطلاعات علمی داشته باشند  .
 
وی با تاکید بر این که ما باید در مواجهه با فناوری هایی مثل تولید محصولات تراریخته اولویتهای کشور و جهان را ارزیابی کنیم اظهار داشت: نباید اجازه دهیم با پافشاری بی مورد در یک مساله، امنیت غذایی مردم و سلامت خاک و محیط زیست از بین برود. چنین بازدیدهایی در روشن شدن ذهنیت جامعه علمی نسبت به اینکه فن آوری زیستی در چه زمینه هایی کار برد دارد  بسیار موثر است، اگر این فن آوری مصرف سموم کشاورزی را کم می کند اگر آب کمتری مصرف می شود اگر خاک سالم تر میماند و اگر ارزش غذایی محصول تغییری نمیکند و مهمتر از همه اگر این خواسته های انسانی ما از این فن آوری در آزمایش های متوالی به اثبات رسیده است چرا در یک پویش ملی مخالفان این فن آوری را با مدارک و شواهد نمی توان قانع کرد و اگر تمام این نکات مثبت وجود دارد چرا هنوز
مجوز تولید داخلی داده نمیشود و اگر این محصولات خطراتی دارد چرا بیش از ده سال است به کشور وارد میشود .

 
 


جهانیان از دهها سال پیش تلاش گسترده ای را برای حفظ محیط زیست و خصوصا منابع آب شروع کرده اند  از همان سالها به جنگ
هایی اشاره میشد که کم آبی منشا آن خواهد بود و ما در این زمان در کشور خودمان شاهد بی آبی و کم آبیها هستیم  که میتواند اختلافاتی را حتی در بین مناطق مختلف کشور بوجود بیاورد ، میتواند امنیت غذایی مناطق کم آب را در معرض خطر قرار دهد  پژوهش های زیادی در زمینه استفاده از گیاهانی که رشد آنها نیاز به آب زیاد نداشت مطرح بود تیم باز دید کننده در این روز پژوهش با انواع گیاهان مغذی مقاوم به شوری خاک آشنا شدند همچنین نتیجه تلاشهای محققین این پژوهشگاهها را در زمینه کشت انواع برنج که بدون روش غرقابی بعمل می آید ملاحظه کردند   ما دانه های غنی تولید شده از طریق اصلاح نبات که روشی بدون دستکاری ژنتیکی ست را دیدیم که در زمین های کم آب و شور توان رشد دارند   و آرزو کردیم صنعت غذایی کشور با انواع این محصولات آشنا شود و ما به تدریج میزان مصرف غذاهایی مانند برنج را که بسیار آب مصرف میکند در رژیم غذایی خود کم کنیم . همکاران ما  در این دیداربا   مشکلات محققین زیست فن آوری در عرصه های مختلف و با ابعاد پیچیده کار آنان آشنا شدند.
البته انسانها در طول تاریخ از هر تغییری ناراضی بوده اند و افراد زیادی در دنیا بیشتر مایلند غذایشان کاملا بکر باشد ولی آیا جهان توانایی تولید غذای بکر یا ارگانیک را برای این جمعیت رو به تزاید دارد ؟ و از طرف دیگر تنها آزمایش برای اطمینان از ارگانیک بودن محصول موجب گرانتر شدن آن میشود و دسترسی اقتصادی عده زیادی به غذا کم میشود آیا کسانی که غذای بسیار سالمی را برای خود میخواهند  حاضرند شاهد گرسنگی عده زیادی باشند

 


شیخ الاسلام با بیان این که جامعه باید قدردان زحمات و تلاشهای محققان پژوهشکده های جهاد کشاورزی  باشد که به چنین دستاوردها و
توانمندی باارزشی رسیده اند اظهار داشت استدلال بسیاری از مخالفان محصولات تراریخته این است که ما با دستکاری ژنتیکی در خلقت خداوندی، که شکی به بی همتا بودن آن وجود ندارد دخالت میکنیم.
پژوهشگران کشاورزی  کاملا به شگفتی و تکامل این خلقت آگاهند و درست مانند متولیان سلامت  که انسانها را همیشه  سالم میخواهند ومراقبت میکنند که بیماری رخ ندهد ولی اگر بیماری اتفاق بیفتد و لازم باشد  دست به جراحی هم میزنند به مزارع پربار ودرختان سرشار از زندگی و سلامت تغذیه ای انسانها می اندیشند ولی اگر مثلا آفتی مزارع سبز و زیبا را ویران کند دست بکار میشوند در گذشته ها ابزار آنها سم های مختلف بود که مصرف آنها نگرانشان میکرد و عوارضش را همه میدانیم علم روز اکنون تغییر در بعضی ژن های منتخب را برای رهایی از آفتی خاص، تجربه کرده است و نتیجه اش نابودی آن آفت و رشد محصول بوده  ما جراحی پزشکان را میپذیریم ولی نمی توانیم تغییرات  گیاه را برای زنده ماندن بپذیریم .
ما که بخشی از طبیعت هستیم در بیماری بدن خود، داروی تلخ و تزریق وتیغ جراحی را میپذیریم  چون کار تیم سلامت را قبول کرده ایم ولی نمیتوانیم بپذیریم که با قدرت علم فرآورده های مقاوم به آفات و سازگار با شوری و شرایط سخت محیطی تولید کنیم تا از سوء تغذیه و گرسنگی انسان ها جلوگیری کنیم.

منبع: 
تعداد بازدید :  5469
نوشته شده توسط: مدیر سیستم
کلمات کلیدی: 


اخبار و تازه ها
سمینار ها و همایش ها
نمایشگاه ها
کارگاه های آموزشی
طرح ها و برنامه ها

دکتر ربابه شیخ الاسلام

رئیس انجمن